Anul XVII - Nr. 5365 - VINERI - 12.12.2014 - ISSN 1841-2114

Retro

Data 05-10-2011 (65 voturi)   Yahoo

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR

Practică agricolă la cules de mere sau la sortat cartofi

• Alina ANDREICA

Pe vremea lui Ceauşescu, în fiecare toamnă, după primele săptămâni de şcoală, elevii aveau parte de "o minivacanţă". Nu era vorba de o vacanţă la mare sau în străinătate, ci la muncă patriotică, în fermele agricole, în halele unde se depozitau cartofi sau în livezi.

Elevii erau scoşi la muncă voluntară (patriotică), aveau chiar norme ce constau în realizarea unui anumit număr de lădiţe sau a unui anumit număr de saci, dacă erau la sortat de cartofi. Chiar dacă unii dintre adulţii de azi aveau înainte de Revoluţie 11-12 ani, au pus şi ei umărul la făurirea "Epocii de Aur", iar amintirile de la munca patriotică nu le sunt deloc străine.

• "Lustruiam merele cu o pastă ca să strălucească"

"Am fost unul dintre copiii «Epocii de Aur». Am aşteptat şi eu ca mulţi copii din vremea mea să se coacă bananele pe dulapul de la sufragerie, am stat la cozi la pâine, m-am uitat la desenele cu Mihaela, colecţionam abţibilduri cu maşinuţe din gumele de mestecat şi am participat şi la practica agricolă sau cum s-a numit. Îmi aduc aminte că eram în clasa a IV-a şi fratele meu era cu un an mai mare decât mine şi trebuia să plece la muncă patrotică în livada de la Dura, de lângă Baia Mare. De la şcoala din comuna noastră, de pe Valea Izei, trebuia să plece un autobuz de elevi şi au trebuit părinţii să-i roage pe profesorii fratelui meu să mă primească şi pe mine în echipă, chiar dacă eram aşa mic. Săptămânile de muncă patriotică nu erau văzute ca un calvar. Aveam normă, dar era şi distracţie şi uneori primeam şi bănuţi pentru ce făceam. Eram cazaţi la cămine, mâncam la cantină, dimineaţa ne încărcau în remorci şi porneam la cules de mere. Toate merele frumoase plecau către export. Le dădeam chiar cu o pastă să strălucească şi probabil să le protejeze. Munceam de dimineaţa până după-masa. Ştiu că am câştigat atunci 90 lei", a precizat Ovidiu. A.

• Două palme pentru două mere furate

Amintirile din aceste perioade de practică agricolă stârnesc unora dintre "foştii pionieri" hazul. Nu întotdeauna isprăvile lor au trecut neobservate de cei care trebuiau să-i "controleze". "Au trecut ceva ani de atunci, dar, într-adevăr, îmi aduc aminte de acea perioadă când ne trimiteau ba la cules de măceşe, la mere sau la cules de afine. Era groaznic să culegi afine. Trebuia să strângem fiecare bobiţă cu mâna. Erau afine de cultură şi trebuiau culese boabă cu boabă şi aşezate cu grijă în lădiţe. Plecau spre export. Am fost şi la cules de mere. Într-una din zile, am ascuns două mere în mâneca de la bluză. Am primit două palme de mi-a trecut pofta de mere. Eu nu am prins, dar am avut prieteni mai mari care mergeau şi la cules de porumb", spune, amuzându-se, Florin V.

• De la tăiat de spini - la cules de sfeclă

Nici studenţii nu erau scutiţi de practica agricolă. "Fiind născută în anii ’50, am prins practica agricolă şi ca elev, şi ca licean, şi ca student, şi mai târziu şi ca dascăl, când însoţeam elevii la practică agricolă. Locuind în copilărie în zonă de câmpie, vara, ca pionieri, ne duceau la tăiat de spini pe izlaz sau la strâns de spice. Agricultura nu era încă mecanizată. Pentru noi era o metodă de socializare. Veneam cu mâncare de acasă, ne aşezam la umbră şi totul era văzut la urma urmei ca o distracţie. Mai târziu, de data aceasta ca studentă, după ce începea anul universitar, în weekenduri, dar şi în timpul săptămânii, ne duceau cu camioanele, cu remorcile, fie la cules de porumb, fie la sfeclă de zahăr, la fermele IAS din Timiş.
Ca studentă, am participat la practică agricolă şi în timpul verii, nu neapărat toamna. Vara, după terminarea sesiunii, nu ne dădeau voie acasă până nu ne duceau două-trei săptămâni la săpat de cartofi sau la cules de ardei. Sfecla de zahăr era ultima care se culegea. Erau dimineţi reci de toamnă când eram la cules de sfeclă cu mănuşi în mâini, pentru că era rece şi pământul era pe jumătate îngheţat. Era destul de neplăcut", a mărturisit o profesoară, studentă în perioada anilor ’70.

• În vârful "piramidelor" de cartofi

Nu au lipsit nici incidentele de la aceste zile de muncă patriotică. "Cred că eram în clasa a V-a când am mers toată clasa la sortat cartofi în nişte hale imense. Erau nişte grămezi uriaşe de cartofi. Ne cocoţam pe ele şi treceam la treabă. Într-una din zile, am păţit un mic accident. Era o lamă de bărbierit într-un cartof care mi-a crestat degetul şi aşa am scăpat de muncă. Ce îmi mai aduc aminte e faptul că, la finalul zilei, când terminam treaba, eram controlaţi ca nu cumva să ascundem ceva prin buzunare", spune Eugen V. (34 de ani).

 

Noteaza articolul de mai sus - Nota 1 Nota 2 Nota 3 Nota 4 Nota 5 (maxima)   Nota actuala (65 voturi)
Prima pagină

Şopârla cu clopoţei

Când au început să plece de la noi firmele străine către ţări mai ieftine, gen Ucraina, ne-am panicat şi supărat. pe larg...

Sondaj 

Curs valutar - 19/12/14

Euro EUR = 4.4705 RON
USD USD = 3.625 RON
CHF CHF = 3.7137 RON

Publicitate
Parcuri de distractii, gonflabile, locuri de joaca modulare, de lemn si de plastic

Tzontzo club petreceri pentru copii